Prinsjesdagactiviteit VNO 2023

Op dinsdag 24 oktober organiseerde de Vertegenwoordiging van Nederland in Aruba (VNO) samen met ruim 100 leerlingen geschiedenis en staatsinrichting uit de HAVO en VWO-klassen van het Colegio Arubano de jaarlijkse Prinsjesdagactiviteit.

VNO Prinsjesdagactiviteit 2023

Deze activiteit op de derde dinsdag in september is een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan de betekenis van Prinsjesdag in Nederland en de betekenis ervan voor de landen binnen het Koninkrijk, in het bijzonder het land Aruba. Dit jaar vond de activiteit door omstandigheden een maand later plaats.

De dag werd aangevangen met een korte presentatie van VNO over de betekenis van Prinsjesdag en de troonrede. Ook werd er gesproken over de presentatie van de begroting aan het parlement en de debatten daarover, de zogenaamde algemene politieke en financiële beschouwingen.

Daarnaast werd er door de speciale gast van de ochtend, de heer Rolf van der Zande van de Raad van Advies, op interactieve wijze uitgelegd hoe het begrotingsproces van Aruba werkt en wat de rol van de Staten daarin is.

De presentaties werden afgewisseld met levendige debatsessies over actuele onderwerpen waarbij verschillende groepen leerlingen diverse standpunten moesten verdedigen en daarbij een half studiepunt voor het vak Staatsinrichting konden verdienen.