Onthulling plaquette aan woning verzetsheld George Maduro

De Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad huist al sinds 2002 in het pand aan de Scharlooweg 55. Wat velen niet weten is de geschiedenis van het pand en diens voormalige bewoners. Met dank aan de heer Simon Dijkhuizen die ons hierop attent maakte is zaterdag 15 juli 2023 door hare Excellentie gouverneur Lucille George Wout samen met Henry van der Kwast een plaquette onthuld waarop wordt aangegeven dat dit het geboortehuis is van George Maduro. Dhr. Van der Kwast is een achterneef van Maduro en vertegenwoordigde de familie Maduro.

Plaquette George Maduro
Beeld: Ramsay Soemanta

Er is voor 15 juli gekozen omdat George John Lionel Maduro op deze datum in 1916 ter wereld is gekomen. Hij is op 8 februari 1945 aan tyfus overleden in het concentratiekamp Dachau in Duitsland. Maduro werd postuum onderscheiden met de Militaire Willem-Orde, Ridder 4e klasse. De hoogste militaire onderscheiding en de enige persoon uit de Nederlandse Cariben die deze onderscheiding heeft ontvangen. De onderscheiding ontving hij voor zijn heldhaftige daden in 1940 toen hij op heroïsche wijze een aanval in Rijswijk leidde.  Onder zijn leiding werd Villa Dorrepaal, een strategische locatie in Leidschendam die tijdelijk door de Duitsers werd bezet, heroverd. 

“Vanaf vandaag kan elke bezoeker, elke toerist en elke persoon die hier langs loopt op de plaquette lezen wie hier is geboren. En ook over zijn enorme waarde als verzetsheld in de geschiedenis van ons koninkrijk door zijn rol in de Tweede Wereldoorlog,” aldus Saskia de Reuver, waarnemend Vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Namens het Joods Cultureel Historisch Museum heeft Michele Russel-Capriles het woord gevoerd en had de eer een mooie aankondiging te doen. “Met grote trots kondig ik vanmiddag aan dat ons museum volgend jaar een nieuwe vleugel én tentoonstelling zal openen, waarin George Maduro groots en permanent geëerd gaat worden. Daarin komen drie grote permanente tentoonstellingen: George Maduro, Anne Frank en Curaçao tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Dit wordt compleet met educatie programma’s verzorgd.”

Na afloop van het officiële gedeelte konden de bezoekers in groepen een rondleiding krijgen in het patio van het pand onder begeleiding van Johnny Angelica. Hij heeft in de afgelopen jaren verschillende presentaties gegeven over George Maduro, zowel hier op Curaçao als in Nederland.